Gå til hovedinnhold

First Hotel Reisens historie

Bestill opphold

Fleksibel på dato? Vis i lavpriskalender
Ved booking av mer enn seks rom, ta kontakt med hotellet direkte. Spesielle bookingvilkår kan gjelde.

First Hotel Reisens historie

First Hotel Reisen ligger på Skeppsbron i Gamla Stan, med fantastisk utsikt over Saltsjön. Hotellet er rene tidsreisen. Syv hus fra 1600-tallet til tidlig 1900-tall er smeltet sammen til én bygning. Her har det vært pakkhus, private boliger, bordell og vertshus. Du ser sporene i tykke murvegger, skjeve gulv og brede gulvbord.

 

På 1750-tallet var det elleve såkalte kaffehus i Stockholm, som hadde lisens til å servere kaffe. Tre av dem ble drevet av den driftige Fredrik Reiss fra Nederland, og man mener at navnet Reisen kommer fra dette kaffestedet. Sammen med konen Catharina drev Fredrik flere kaffehus i Gamla stan, blant annet i bygningen som nå rommer First Hotel Reisen.

Reiss kaffehus var en svært populær møteplass for sjøkapteiner, handelsreisende og sjømenn. Det er også omtalt i en av Carl Michael Bellmans tekster fra 1700-tallet. Ofte hadde kaffehusene også øl- og vinrett.

Paret Reiss hadde en datter, Anna Helena, som på begynnelsen av 1800-tallet begynte å leie ut rom til reisende. Da var huset eid av Victualiehandlarsocieteten, datidens forening for matvarebutikker.

Krysshvelvene i kjelleren ble bygd allerede på 1690-tallet. Der finner du i dag hotellets spa-avdeling, og kjelleren er en del av den gamle bymuren. Det var ofte kvinner («mursmäckor») som bar murstein under byggingen. En av disse kvinnene satte et fotavtrykk (omtrent størrelse 37) i en stein, som i dag sitter på veggen i et av hvelvene til offentlig beskuelse.

I 1916 ble SARA, Sveriges Allmänna Restaurang Aktiebolag, stiftet, og i 1919 overtok selskapet driften av hotellet. Det kjøpte også bygningen noen år senere. I en kort periode tidlig på 1990-tallet, da SARA og Reso AB ble slått sammen, var hotell Reisen et Reso-hotell, men i 1993 ble hotell Reisen og fem andre SARA-hoteller oppkjøpt av det nyopprettede selskapet First Hotels.