Gå til hovedinnhold

First Hotel Reisens historie

Bestill opphold

Fleksibel på dato? Vis i lavpriskalender
Ved booking av mer enn seks rom, ta kontakt med hotellet direkte. Spesielle bookingvilkår kan gjelde.

First Hotel Reisens historie

På 1750-tallet fantes det elleve såkalte kaffehus i Stockholm, som hadde skjenkebevilling for kaffe. Tre av disse ble drevet av den driftige Fredrik Reiss fra Nederland, og det er antakelig bakgrunnen for navnet Reisen. Sammen med sin kone Catharina drev Fredrik flere ulike kaffehus i Gamla stan, blant annet i huset som nå rommer First Hotel Reisen.

Reiss kaffehus var en svært populær møteplass for sjøkapteiner, handelsreisende og sjømenn. Det nevnes til og med i en av Carl Michael Bellmans tekster fra 1700-talet. Ofte hadde kaffehusene også øl- og vinrettigheter.

Paret Reiss hadde en datter, Anna Helena, som på begynnelsen av 1800-tallet begynte med utleie av rom til reisende. Huset var da eid av Victualiehandlarsocieteten, den tidens forening for matforhandlere.

Allerede på 1690-tallet ble korshvelvene bygget nede i kjelleren som i dag rommer hotellets spa-avdeling og utgjør en del av den gamle bymuren. De som arbeidet på bygget med å bære murstein var ofte kvinner. En av disse kvinnene satte sitt fotavtrykk (ca. størrelse 37) i en stein som sitter på veggen i et av hvelvene til allmenn beskuelse.

I 1916 ble SARA, Sveriges Allmänna Restaurang Aktiebolag, etablert. De overtok i 1919 driften av hotellet og kjøpte til og med bygget noen år senere. En kort periode på starten av 1990-tallet, ved sammenslåingen av SARA og Reso AB, var hotell Reisen et Reso-hotell, men i 1993 ble hotell Reisen og fem andre SARA-hoteller kjøpt av nyetablerte First Hotels.

tradeDoubler