Gå til hovedinnhold

First Hotel Mårtensons historie

Bestill opphold

Fleksibel på dato? Vis i lavpriskalender
Ved booking av mer enn seks rom, ta kontakt med hotellet direkte. Spesielle bookingvilkår kan gjelde.

First Hotel Mårtensons historie

First Hotel Mårtenson er et ærverdig hotell med aner fra 1858. På den tiden var restauranten den delen som lokket flest folk. Restaurant Mårtenson ble drevet av restaurantøren Fredrik Mårtenson som var en velstående herre. I direkte tilknytning til hotellet lå kinoen Palladium, og like utenfor inngangen passerte E6 rett gjennom Norre Port.

Hotellets tidlige dager

Hotellet er, og har alltid vært, en kjent møteplass både for langveisfarende gjester og for innbyggerne i Halmstad.

Dagens First Hotel Mårtenson er en sammenslåing av 3 opprinnelige bygninger. Det som i dag er resepsjonen, var fra 1930-tallet til 1970-tallet kinoen Palladium. Personer som var til stede på den siste forestillingen har fortalt at køen strakk seg helt ned til Telegrafverket siden billettprisene var de samme som på premiereforestillingen til Sound of Music på sekstitallet.

Årsaken til at kinoen stengte var at det behøvdes plass til flere hotellrom. Det har blitt fortalt at kombinasjonen av hotell og kino var svært vellykket. Samtidig som foreldrene hygget seg med fest og dans i den gamle speilsalen kunne barna gå på kino.

Der resepsjonen på hotellet lå den gangen, er det nå en garderobe. Hovedentréen var inngangen til dagens The Dubliners. Vinterhagen (dagens frokostsal) var en gammel bakgård med søppel og rotter.

I gamle dager fantes det er eldre bakgårdsansvarlig som tok hånd om søpla. På midten av 80-tallet tok denne epoken slutt, og da ble vinterhagen med de store lysinnslippene skapt.

I de eldre rommene fantes det dobbeltdører med en liten hylle ved fotenden. Der plasserte man skoene når man gikk og la seg, og på morgenen når man våknet, hadde personalet pusset dem. Men dørene måtte etter hvert byttes ut siden de ikke oppfylte dagens krav til lydisolering og brannsikkerhet.

På 70- og 80-tallet skjedde det noe som nesten kan regnes som kriminelt. Alle de flotte kakkelovnene (bortsett fra den i ledelsegrupperommet) ble fjernet i forbindelse med oppussing. I tillegg ble alt gammelt, vakkert og ærverdig porselen kastet i store containere som sto plassert utenfor hotellet. Til og med sølvtøy ble kastet rett i søpla. Det var for tungt å servere på sølvfat, og nå skulle alt være i rustfritt stål.

First Hotel Mårtenson i dag

I dag har alle rom parkettgulv. I 1996 ble det foretatt en omfattende oppussing på hotellet og deretter er et mindre antall rom blitt bygget til og pusset opp i omganger. I 1999 ble femte etasje bygget, og «hyllen» i tredje etasje ble pusset opp i 2005. Rommene er løpende blitt oppdatert og pusset opp.

Når det gjelder 5. etasje så finnes det en interessant og morsom historie rundt denne. Etasjen ble bygget tidlig på 1900-tallet for å fungere som direktørbolig og det var først i 1999 som den ble ombygd til hotellrom. Den siste som bodde i leiligheten var Greta Gruber. Greta hadde bakgrunn som stuepike på hotellet og hadde et godt øye til hotelldirektør Gruber. Interessen var gjensidig og da ekteskapet mellom herr og fru Gruber tok slutt, flyttet Greta inn på hotellet i direktørboligen og ble «fin dame».

Fra å ha vært stuepike på den tiden da man ikke engang fikk oppholde seg på hotellet utenom arbeidstid, satt Greta nå i matsalen og spiste middag med den enslige hotelldirektøren. Dette var en stor skandale, og de gamle kollegaene hennes var ikke nådige når de snakket om henne. Mange andre har imidlertid fortalt at hun var en svært trivelig, liten dame.

Særlig på tirsdagene hadde Greta det travelt ned til resepsjonen for å hente siste nummer av Svensk Damtidning – ukens høydepunkt. Frank Gruber må ha vært ytterst kompetent når det gjaldt å skrive kontrakter siden Greta, til tross for flere eierskifter etter hans tid, fortsatte å bo i leiligheten til hun døde i 1996. I starten innebar avtalen også at Greta fikk mat hver dag. De siste årene var det imidlertid bare en kasse med Ramlösa per uke som var inkludert. Og til slutt var det ingenting inkludert, sannsynligvis av skattemessige årsaker.

Det er mange av de som tidligere har jobbet i personalet som har fortalt at det var koselig å ha Greta boende fast på hotellet. Men innimellom oppsto det problemer. I julen før i tiden, da hotellet var stengt, ville hun gjerne gå inn og ut som vanlig, men hun var samtidig redd for å gå alene i de mørke hotellgangene. I stedet for å la noen i personalet være på jobb hele julen, ble situasjonen løst ved at noen kom og hjalp henne inn og ut når det var nødvendig. Det var jo ikke økonomisk forsvarlig å holde åpent bare for lille Greta.

Da Greta døde kom Nordens Kvalitetsauktioner og hentet møblene, og leiligheten ble ombygd til 6 hotellrom. Det sies at Greta fortsatt går rundt på hotellet og passer på gjestene, og mange i personalet har sett henne ...

Det var også i 1996 som First Hotels kjøpte og begynte å drive First Hotel Mårtenson. I og med oppkjøpet økte den nystartede hotellkjeden porteføljen til 15 hoteller.

I dag består First Hotels av mer enn 90 unike hoteller med sentral beliggenhet i Sverige, Norge, Danmark, Island og Spania.